Siedätyshoito

Siitepölyallergian siedätys auttaa nauttimaan kesästä

Meistä suomalaisista peräti joka viides kärsii siitepölyallergiasta. Tämä tarkoittaa yli miljoonaa pärskijää joka kevät.

Tätä kirjoittaessa Etelä-Suomessa on jo lepän kukinta alkanut, ja pian norkot ryöppyävät täällä Oulunkin korkeudella. Ilmaston lämpeneminen lähivuosikymmeninä tietää pölytyskauden pitkittymistä ja kurjistaa pölyallergikkojen tulevaisuudennäkymiä entisestään.

On aika uusia allergialääkkeet

Mikäli kärsii hankalista koivuallergiaoireista, niin meillä Pohjois-Suomessa kannattaa aloittaa antihistamiinilääkitys jo siinä vaiheessa, kun Etelä-Suomen siitepölykartalle ilmaantuu varoitus lepän siitepölystä. Koivuallergia reagoi usein lepän kanssa ristikkäin, ja ilmavirrat voivat kuljettaa siitepölyä mukanaan pitkiäkin matkoja, Lahden Salpausselältä aina Pohjanmaan lakeuksille asti.

Mikäli oireita ei saa kuriin pelkillä tableteilla, lisätehoa tulee allergianenäsuikeista ja -silmätipoista. Nyt onkin viimeinen hetki käydä uusittamassa lääkärillä allergialääkereseptit, sillä lääkkeiden osto reseptillä voi tulla paljonkin halvemmaksi kuin käsikaupasta.

Siedätyshoito auttaa myös ristiallergioihin

Siitepölyallergiasta on usein muutakin harmia kuin kesäinen nuha ja aivastelu. Varsinkin koivuallergikot saattavat huomata oireita tietyistä ruoka-aineista, kuten omenasta, selleristä, kiivistä, paprikasta ja raa’asta porkkanasta. Useimmiten kyse on lievästä haitasta, kuten suun kutinasta, eikä yleensä ole vaaraa vakavasta allergisesta reaktiosta. Mutta etenkin pölykauden aikaan oireet voivat olla sen verran voimakkaita, että kyseiset vihannekset ja hedelmät jäävät mieluummin lautasen reunalle kuin altistuisi jälleen kerran niiden aiheuttamalle limakalvokihinälle.

Mikäli kärsii allergialääkityksestä huolimatta elämänlaatua häiritsevistä oireista, niin kannattaa muistaa siedätyshoidon mahdollisuus. Hoidon voi aloittaa kuka tahansa lääkäri, joka on perehtynyt allergioiden siedätykseen, kuten meidän lääkärimme Oulun Ihoterveydessä. Hoidosta hyötyvät lähestulkoon kaikki ja minkä ikäiset allergiapotilaat tahansa, joskaan käytännössä hoitoja ei yleensä aloiteta alle 5-vuotiaille.

Hoitomuotoja on kahta sorttia, joko säännöllisin väliajoin (1-6 viikkoa) hoitajan ihon alle tuikkaama pistos tai päivittäin kielen alle laitettava tabletti.

Tablettisiedätys on monen valinta

Varsinkin tablettihoidot ovat yleistyneet viime vuosina eikä suotta, onhan paljon mukavampi ottaa siedätysannos kotona kuin hoitopaikassa. Vain ensimmäinen tabletti annostellaan hoitohenkilökunnan valvonnassa. Varsinkin hoidon alussa tabletti saattaa tehdä lieviä suun limakalvon oireita, mutta ajan kanssa ne lievittyvät – siinä missä myös siitepölyallergian oireet.

Paras ajankohta hoidon aloitukselle on heti siitepölykauden jälkeen, jolloin tehon huomaa useimmiten jo heti seuraavan pölytyskauden koittaessa. Hoitoa jatketaan yleensä kolmen vuoden ajan.

Harmillista kyllä, tablettisiedätyksen pullonkaulana on sen hinta: kuukauden lääkkeet maksavat reilun sata euroa. Toisaalta myös allergialääkkeisiin kuluu rahaa, ja onnistuneen siedätyksen jälkeen moni pääsee niistä kokonaan eroon, vuosikausiksi ellei koko loppuelämäksi. Hankalissa oireissa myös julkisella puolella on mahdollista saada siedätyshoito, ja joissakin tapauksissa hoidon maksaa vakuutusyhtiö, esimerkiksi terveyskuluvakuutuksen nojalla.

Koivun tablettisiedätys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, 12-18-vuotiaille sitä määrätään vain erikoislääkärin harkinnan perusteella. Heinän siedätystablettihoidon voi määrätä pienemmillekin, jopa 5 vuoden iästä alkaen.

Toivotan kaikille allergiavapaata kevättä ja kesää!

Toni Aho, ihotautien ja allergologian el

Käyntiosoite

Koulukatu 34c

5. U-kerros

90100 Oulu

Aukioloajat

Ma-pe

la-su suljettu

 

Ota yhteyttä

info@ihoterveys.com

p. 050 4432 880

(ark. 12-18)

Potilasasiamies

Iita  Heikkilä

p. 050 4432 880

potilasasiamies@ihoterveys.com

Haluatko soittaa meille?

Puhelimitse meidät saa kiinni pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 12-18 numerosta 050 4432 880. Poikkeuksista ilmoitamme tällä sivulla.

Meille voi jättää myös soittopyynnön vastaajaan tai sähköpostiin:

info@ihoterveys.com.

Soitamme takaisin sopivan hetken tullessa.

Tai varaa aika netin kautta täältä.

Miten pärjäsimme? Kerro se meille.

Olemme kiitollisia kaikesta palautteesta!