Luomitarkastukset ja -poistot

Luomitarkastukset kannattavat

Erilaisten luomien ja muiden ihomuutosten tarkastus on keskeinen osa ihotautilääkärin työtä. Hyvän- tai pahanlaatuisuuden arvioimiseksi voidaan käyttää erityistä ihotähystintä eli dermatoskooppia. Joillekin riittää, että katsotaan yksi tai muutama mieltä painanut ihomuutos, mutta aivan yhtä hyvin voidaan tarkistaa vaikka koko iho kerralla – potilaan toiveiden mukaisesti.

Ihosyöpiä esiintyy paljon väestössä, ja kenen tahansa on hyvä joskus näyttää muutoksiaan ammattilaiselle. Erityisen tärkeää se on heille, joilla on ihollaan paljon luomia (useita kymmeniä) tai jotka ovat jo aikaisemmin sairastaneet ihosyövän. Ihon runsas elinaikainen aurinkoaltistus lisää syöpäriskiä, samoin jos iho on kovin vaalea ja päässyt toistuvasti palamaan auringossa.

Meillä Ihoterveydessä voidaan myös hyödyntää valokuvausta luomiseurannan tukena. Jos luomissa ei ole seuranta-aikana tapahtunut minkäänlaisia muutoksia, se varmistaa niiden hyvänlaatuisuuden.

Luomien poistot

Mikäli ihomuutos on lääkärin mielestä epäilyttävä tai siitä on kantajalleen haittaa – luomi voi vaikkapa ärtyä jatkuvasti, kutista tai sijaita esteettisesti ikävällä paikalla – sen poistoa on syytä harkita. Lääkäri auttaa päätöksenteossa, ja hän osaa ottaa kantaa myös siihen, millainen jälki poistosta mahdollisesti jää.

Usein poisto onnistuu jo samalla käynnillä. Poistettu luomi voidaan lähettää patologille tutkittavaksi, mikä varmistaa hyvän- tai pahanlaatuisuuden. Samalla saadaan varmuus siitä, että onhan luomi saatu kokonaan poistetuksi ja tarvitaanko jatkotoimenpiteitä.

Luomenpoiston hinta liikkuu meillä 180-270 euron välillä, käytetystä menetelmästä, poistettujen luomien määrästä ja lääkäristä riippuen. Hintaan sisältyy mahdollinen ompeleiden poisto. Useimmiten luomi kannattaa lähettää patologin tutkittavaksi, mikä tuo lisähintää alkaen 70€ (yksi luomi).

Luomen poisto laserin avulla

Mikäli hyvänlaatuinen luomi sijaitsee esteettisesti näkyvällä paikalla (esim. kasvoilla), kannattaa poistomenetelmäksi harkita laserpoistoa. Laser ikään kuin haihduttaa luomen iholta pois, ilman että tarvitaan ompeleita tai jäljelle jäisi niin erottuvaa arpea.

Kuten veitsipoistot myös laserpoistot tehdään paikallispuudutuksessa. Viime kädessä päätöksen käytetystä menetelmästä tekee lääkäri. Laserlaitteet ovat kalliita, ja siksi myös laserleikkaukset ovat yleensä perinteistä leikkausta kalliimpia.

VARMA-sääntö

Millaisesta pigmenttiluomesta olisi syytä huolestua ja käydä näyttämässä lääkärille? Siinä voi käyttää apuna vaikkapa Ihoterveyden VARMA-sääntöä.

Käyntiosoite

Koulukatu 34 C

5. U-kerros

90100 Oulu

Aukioloajat

Ma-pe

la-su suljettu

 

Ota yhteyttä

info@ihoterveys.com

p. 050 4432 880

(ark. klo 12-18)

Potilasasiamies

Iita  Heikkilä

p. 050 4432 880

potilasasiamies@ihoterveys.com

Haluatko soittaa meille?

Numeromme on 050 4432 880.

Vastaamme pääsääntöisesti arkisin klo 12-18. Jos emme vastaa, kannattaa kokeilla myöhemmin uudelleen tai jättää vastaajaan takaisinsoittopyyntö.

Meille voi jättää soittopyynnön myös sähköpostiin:

info@ihoterveys.com.

Tai varaa aika netin kautta täältä.